DOTTY beauty & gastro blog

DOTTY beauty & gastro blog

Pizza tészta

Vegán-sarok #2…

2019. május 24. - DOTTY beauty and gastro blog
A tejmentes létben a legnehezebb a tejfölt és a sajtot volt elengednem (nem mintha lett volna más választásom, tejfehérje allergiásként a búcsúzkodásunkat elég rövidre kellett zárnom). Amikor ezt a pizzát készítettem/ fotóztam még vagy 2 éve, nem volt olyan alternatíva ezekre, mint például most.
pizza_teszta_vegan_1.png
Nem volt még elérhető sem a Dr.Oetker Créme Vega-ja, és a növényi sajtok között sem találtam itt Nyíregyházán olyat, ami megolvadt volna, és nem csak rászárad a pizzára vagy a szendvicsem tetejere.

Szerencsére most már a Violife vagy a Nature Moi is kapható itt is bio boltokban és a Spar-ban is, úgyhogy nagy az öröm! Mindenesetre ez a pizza "sajt" mentes most, de képzeljétek a legnagyobb meglepetésemre így is baromi finom lett. De majd Ti eldöntitek!pizza_teszta_vegan_2.pngHozzávalók:
tésztához:
3 dl langyos víz
1 kocka élesztő
2 tk só
5 db (barna)kockacukor
3 ek olivaolaj
60 dkg liszt + amennyit felvesz nyújtáskor

szószhoz:
érett paradicsomok és/vagy natúr paradicsom püré
fokhagyma
olivaolaj
frissen őrölt bors
oregánó
bazsalikom
pizza_teszta_vegan_3.png
Egy kerámia vagy üveg bögrébe langyos vizet teszek és belemorzsolom az élesztő kockát, hozzáadok egy csipetnyi sót és a barna/nád cukrot (itt természetesen nincs semmi jelentősége annak, hogy kockacukrot írtam fentebb, ez azért van, mert imádok mozsarazni, szóval ez csak a saját magam szórakoztatása miatt kiemelendő tényező):
pizza_teszta_vegan_4.pngSzépen elkeverem az élesztőt is, míg homogén nem lesz a "masszánk", aztán egy nagy tálba teszem és leterítem egy tiszta konyharuhával. Előbbire azért van szükség, mert az élesztő erjedés közben biztosan ki fog futni (és akkor már miért ne egyből a tésztás tálba buggyanjon ki), utóbbi bebugyolálás pedig azért fontos, hogy még véletlenül se érje huzat a kovászunkat, mert akkor "megfázik" és nem fog felfutni sajnos.
pizza_teszta_vegan_5.png
pizza_teszta_vegan_6.png
Kb 1 óra múlva össze is rakhatjuk a tésztánkat: a liszthez mehet az olivaolaj, a kovász, és olyan 1,5 teáskanálnyi só. Összekekeverem a hozzávalókat és nekiállok a gyúrásnak. Kb 1-1,5 órára ezt is hagyom pihenni leterítve, had duzzadjon meg szépen.
Nekem 4 pizza lap jön ki ebből a mennyiségből.
pizza_teszta_vegan_7.png
Miután kinyújtottam a korongokat, sütőpapír közé rétegezem és ebben a formában teszem el a tésztát későbbre/ másnapra, így akár egyből tehetem is be a sütőbe, és ami még fontos, nem ragadnak össze a lapok, király mi?
pizza_teszta_vegan_8.png
pizza_teszta_vegan_9.png
Közben elkészítem a szószt is: oliván megfuttatom a fokhagymát, hozzáadom a paradicsomot és a pürét, megszórom bazsalikommal, sóval, borssal, egy kis Apa féle chili pehellyel és szemtelen mennyiségű oregánóval - amitől nem csak az illata lesz csodás, hanem annyira pikánssá teszi azt, hogy alig tudok betelni vele..
pizza_teszta_vegan_10.png
Mielőtt ráhalmozom a szószt a lapra, pár helyen villával megszurkálom a tésztat.
pizza_teszta_vegan_11.png
Feltétként most zöld olajbogyót, póréhagymát, atricsókát, koktélparadicsomot válogattam össze. De mehet rá persze bármi, amit megkívántok, ez tényleg már csak ízlés dolga.
10 perc 180 fokon felső grill sütéssel
15 perc 200 fokon felső grll sütéssel haladok tovább
pizza_teszta_vegan_12.png
Szóval sütőt bekapcsolni, és, ha hozzám hasonlóan nem vagytok egy konditerem mágusok, akkor menjen így a gyúrás! :)
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek kövessétek a blog facebook és instagram oldalait is, köszönöm!

Ki fogja kipróbálni ezt a pizza tészta receptet? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://dottybeautyandgastroblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3814852772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása