DOTTY beauty & gastro blog

DOTTY beauty & gastro blog

Tonhalas babsaláta

Zamatos paradicsom és a többi…

2015. július 25. - DOTTY beauty and gastro blog

Odáig vagyok ezért a salátáért! Amellett, hogy ez is borzasztó gyorsan elkészíthető, olyan hihetetlen különleges összetevőket sem kell hozzá beszerezni - talán a kapribogyó az, ami nem feltétlenül alap darab minden konyhában, de ezt leszámítva pár hozzávaló kell csak és máris kész is a hűsítő, könnyű, mégis laktató salátánk.

tonhalas_babsalata_1.jpgEgymás után kétszer volt vacsira és ebédre is nálunk ez a sali, annyira nem tudom megunni, hogy eszembe jutott, rendszeresítem heti szinten.

Pláne úgy, hogy Apukám saját termesztésű zamatos paradicsomait teszem bele, amit idén nyáron nem überel nálam semmi, (köszi Apa!) :)

tonhalas_babsalata_2.jpg

Hozzávalók:

2 doboz fehér babkonzerv

2 tonhalkonzerv

4 db nagy paradicsom

1 szál újhagyma

1/3 üveg kapribogyó

1 ek olivaolaj

tonhalas_babsalata_3.jpg

tonhalas_babsalata_4.jpg

Szóval a paradicsomokat egészen apróra felkockázom, majd felkarikázom az újhagyma fehér részét. Bele lehet tenni a zöldjét is (én amúgy a zöldjét szeretem a legjobban), de ebbe valahogy mégis bőven elég ez a mennyiség. Ahogy látjátok egész sok levet enged a paradicsom, ne öntsétek le, a tonhal majd fel fogja itatni, nyamm..tonhalas_babsalata_5.jpg

Most EVA TUNA tonhalkonzerv volt itthon, de általában spárosat vásárolunk. Igazából 2 kritériumnak kell megfelelnie, az egyik, hogy sós vízben vagy vegyesen sós vízben és olajban áztatott hal legyen, a másik, hogy legyen rajta nyitó fül. Aki feltalálta innen is köszönöm, mert nem szeretek mancsolni és szerencsétlenkedni az olajtól csúszós konzerves flakonnal..

tonhalas_babsalata_6.jpg

Tehát vágjuk teljesen körbe a tetőt, nyomjuk rá a halhúsra, és alaposan csöpögtessük le róla az olajat, ha szinte csontszáraz, úgy a legjobb.
tonhalas_babsalata_7.jpg

Ezután következik a kapribogyó, vagyis igazából a kapri virág bimbója, amit 100g-os kiszerelésben olyan 300 ft-ért a Spar-ban szoktunk beszerezni. A kapri kesernyés íze valahogy olyan kellemesen belesimul ebbe az ízvilágba, nekem nagyon bejön. Úgy tudom, hogy csak így ecetben elrakva fogyasztható, egyébként nyersen borzasztó maró keserű íze van.

tonhalas_babsalata_8.jpg

Ennek az üvegnek az 1/3-át fogjuk most felhasználni. Első ránézésre nem tűnik soknak, de kettévágva bőven elég lesz a salátánkba, pont annyira lesz intenzív az íze, hogy kiemelje a paradicsom és a tonhal zamatát.
tonhalas_babsalata_9.jpg

Öntsük rá az 1 evőkanál olivaolajunkat, keverjük jó össze, és már csak egy résztvevőt kell hozzáadnunk az egyveleghez, ami nem más, mint a fehérbab.

tonhalas_babsalata_10.jpg

Hasonlóan a halhoz, erről is jól csöpögtessük le a konzerváló folyadékot. Ehhez legnagyobb segítségem a tésztaszűrőm. :)

tonhalas_babsalata_11.jpg

tonhalas_babsalata_12.jpg

Ismét összeforgatjuk a hozzávalókat, majd alufóliával lefedve legalább 2 óra hosszára tegyük be a hűtőbe, utána pedig nagykanállal lehet is falatozni belőle, egészségetekre!. :))

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek kövessétek a blog facebook és instagram oldalait is, köszönöm!

 

Ti milyen salátákat készítetek ebben a nagy melegben? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://dottybeautyandgastroblog.blog.hu/api/trackback/id/tr387654554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

itsmesushi_1983 2015.08.05. 21:39:48

Klassz, ezt ki fogom próbálni. Tonhalból tegyél próbát a Lidl-ben kaphatóval. Egy vásárlói teszten is az lett a nyerö, Rio Mare minöség kb. ;)

DOTTY beauty and gastro blog 2015.08.13. 06:53:14

@itsmesushi_1983: de örülök, hogy tetszik. :) elkészítetted már a salit esetleg?
Hm, jó ötlet, még Lidl-össel nem próbáltam. Amúgy nehéz jó tonhalat választani (ne legyen túl olajos, túl apróra darabolt, stb.), mindig kísérletezgetek. Köszi a tippet! ;)

C8H10N4O2 2015.09.03. 22:26:58

Én csak ilyen snassz paradicsomsalátát szoktam mostanában. :))
Imádom a levét is,lelkesen locsolgatom mindenre, mondjuk gombócra nem, de pl. tojásos nokedlire nyakló nélkül.:D

Idén nem esik olyan jól a hagyma, de tavaly rengetegszer volt nálunk paradicsom lilahagymával, olivával (bogyó+olaj is), balzsamecettel meg pici sóval és (sok) bazsalikommal. Sosem tudtam annyit készíteni, hogy másnapra is maradjon, pláne ha baguette vagy pirítós kenyér is volt mellé.:)

DOTTY beauty and gastro blog 2015.09.10. 20:28:11

@C8H10N4O2: A "snassz" paradicsomsali is isteni! :)
Tojásos nokedlire?? Az az egyik gyengém!! :Nah jó, hogy eszembe juttattad, most valahogy a hétre be kell iktatni... :D
Nálam nyáron (meg még most is) nagy sláger a paradicsom, rákattantam, és reggelente is benyomok egyet-egyet készülődés közben. :))

Wan Hof Gróf 2015.10.23. 18:20:56

Sztem tényleg nagy kérdés a meleg! Akár egy jó hideg gyümölcssaláta amit este akár egy koktél parti alapja is lehet.

Természetesen ha a vodkát kivesszük akkor eléggé telít és nagyon ízletes:

hozzávalók / 1 adag

0.5 közepes db banán
0.5 közepes db narancs
0.5 db grépfrút (vörös)
0.5 db citrom
0.25 közepes db mangó
0.25 db datolyaszilva
5 dkg ananász (2 szelet)
0.25 db gránátalma
0.5 dl vodka (őszibarack ízesítésű)
1 közepes db mandarin (clementin)

DOTTY beauty and gastro blog 2015.10.23. 19:01:42

@Wan Hof Gróf: Még most, hogy hűvösebb az idő, továbbra is töretlen a lelkesedésem ezért a hűsítő salátáért.
Úúúú, köszönöm a fenti receptet, ki fogom próbálni mindenféleképpen! :)

Wan Hof Gróf 2015.10.23. 20:05:21

@DOTTY beauty and gastro blog:

Ha szükséged van az összeállítására megírom legközelebb!

DOTTY beauty and gastro blog 2015.10.24. 16:39:56

@Wan Hof Gróf: Persze! Szívesen fogadom a recepteket. Mindig jó frissíteni az ismereteket, nem? :)
süti beállítások módosítása