Mi az, ami megkoronázhatja a gőzölgő kávén és egy csésze teán kívül egy hétvége reggelét? Naná, hogy egy szuper gyors, könnyű, mégis ízletes reggeli!Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de nálam hétköznap mindig nagy a rohanás (megküzdök minden reggel a telefon ébresztőjével, a „reggel gonoszával”) és a kényelmes reggelizést felváltja pár gyors falat behabzsolása.
Az alapötletet a River Cottage szerzőjének új könyvéből, a ’Három jó dolog a tányéron’-ban találtam. Friss paradicsom, kenyér, tojás. Ez volt a kiindulópont. A friss paradicsomot behelyettesítettem szárított paradicsomra, szerintem nem volt rossz döntés, a kenyeret bagettre, a tojás meg ugye a reggelink főszereplője, így ő szépen benne maradt a képben változtatás nélkül. :)Sorolom is miket készítsetek ki:
Hozzávalók:
3 ek bazsalikom sűrítmény
4 db tojás
1 bagett
1 darabka sajt
2 ek olivaolaj
6-7 szem szárított paradicsom
1 csokor petrezselyem
0,5 csokor metélőhagyma
frissen őrölt bors
só2 bagettel indítottam, viszont a tepsi kínálta hely korlátozott volt, így leszűkült 1 darabra, de bőven elég ez az 1 is.
Sokféle szárított paradicsomot kóstoltam már, de legjobban a Metro saját márkájúja vált be. Pont olyan zamatos, lédús (annak ellenére, hogy ugye szárítottról beszélünk), kissé savanykás és sós, markáns íze van, amilyennek a tökéletes szárított paradicsomot elképzelem.
Nem szabályos, közepes méretű csíkokra hasgatom fel, és kicsit félreteszem, amíg a többi alapanyaggal foglalkozom. Most trapista sajt volt a hűtőben, de mozzarellát is használhatunk - nagyobb darabokra felvágom, közben pedig beállítom a sütőt 160 fokra, hogy átmelegedjen, mire mindennel elkészülök.
Amit nem érdemes kihagyni, és egyszer tényleg tegyetek vele egy próbát, mert isteni, az a Bresch bazsalikom sűrítménye. Természetesen a friss bazsalikomot nem körözi le, de nincs telenyomva milliónyi adalékanyaggal és ízfokozóval, valódi fűszernövény íze van, és gyorsan fel lehet vele dobni akár egy bolognait, vagy egy egyszerű fogást is, mint például a mostani.
A tojásokat megmosom, egyenként megszagolom, és, ha rendben vannak, akkor nemsokára beleugrasztom őket a tutiba. :)
Apróra felvágom a metélőhagymát, a petrezselymet pedig közepesre tépkedem. Akár fel is apríthatnám, de szeretem a petrezselyem leveleket tapintani, szagolgatni, és tépkedni – lehet fura, de így esik jól.
Aztán egy teflon tepsi alját meglocsolom kevés olivaolajjal, és szépen sorban elrendezem az előkészített hozzávalókat. Mivel 4 tojásból készítem ezt a ’lepényt’, így 4 kis kamrát alakítok ki a bagett karikákból és a szárított paradicsom darabkákból és alulra szórom a hagymát.
Ezután zsonglőrködés kezdődik, hogy ne lyukasszam ki a tojássárgáját, amikor kiöntöm a pohárból (és igen, ez ¼ részt sikerült is..). A petrezselymünk felét ráteszem a tetejére (a másik felét meg majd frissen, ha megsültek a tojások), pötyögtetek ide-oda a bazsalikom pasztából, és már mehet is a sütőbe.
Amikor már majdnem kész, csakis ekkor kerül rá a sajt (mert ugye nem akarjuk, hogy keményre süljön és megégjen a tetején), ellenben olvadtan nagyon csábító, és ugyanekkor ízesítem egy kevés sóval, és őrölt borssal is, ami megkoronázza az egészet. Nézzétek már milyen peckesen virítanak az apró bors darabkák a süleményünk tetején. Eszelős!
Szóval pár perc kell csak, és el is készültünk a villásreggelinkkel. Azon kell még dolgoznom, hogy a sárgája folyósabb állagú legyen a mostaninál, de szerintem így is finom, bátran ajánlom. Hozzá pedig kiegészítésként egy bögre kávét vagy egy finom fekete teát szoktam szürcsölni, és miutá az utolsónem marad más hátra, mint újult erővel belevethetni magunkat a bármibe.
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek kövessétek a blog facebook és instagram oldalait is, köszönöm! ♡
Hogy tetszett? Tojásból milyen reggeliket szoktatok készíteni? :)