DOTTY beauty & gastro blog

DOTTY beauty & gastro blog

Bazsalikomos paradicsomleves

egy kicsit másképp...

2015. szeptember 13. - DOTTY beauty and gastro blog

Nem tagadhatom, hogy ezen a nyáron a paradicsom volt a sztár a konyhánkban! Furcsa, de még az egész évben görögdinnye utáni ácsingózásomat is lekörözte. bazsaikomos_paradicsomleves_1.png

Egyértelmű, hogy a házi, vagy a piacon vásárolt termelői paradicsomoknak nincs párja, de, ha ezek épp nem elérhetőek számunkra, bevethetünk szuper alternatívát a 100%-os paradicsomlevek formájában.

Aki szívesen megkóstolná a paradicsomlevest egy kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk, akkor tartsatok velem, és szerezzétek be az alábbi alapanyagokat.

bazsaikomos_paradicsomleves_2.png

Hozzávalók:

2 liter 100%-os paradicsomlé

3 kisebb, vagy 2 nagyobb cikk fokhagyma

1 nagy csokor bazsalikom

100 g mozarella

1 csipetnyi só

1 csipetnyi oregánó

frissen őrölt bors

4 ek oliovaolaj

A klasszikus paradicsomlevest (amit én napközi paradicsomlevesnek hívok) nem igazán szeretek. Biztos azért van ez, mert mindig is inkább a sós, csípős, kesernyés ízeket kedveltem jobban, mint a jó öreg édeskést. Emlékszem általánosban a paradicsomleves legjobb része a betűtészta volt, gyakorlatilag 15 percig legálisan játszhattál az étellel – szép idők. :)

bazsaikomos_paradicsomleves_4.png

bazsaikomos_paradicsomleves_5.png

Szóval készíts elő 3 kisebb vagy 2 nagyobb cikk fokhagymát, amit apróra kell kockázni. Mivel az én gyomrom érzékeny és könnyen savasodik, így aprítás előtt minden alkalommal kiveszem a közepéből a csírát, ami a savasságért felelős.

bazsaikomos_paradicsomleves_6.png

Olyan bő 2 evőkanál olívaolajon arany barnára megfuttatom a fokhagymát és már rá is önthetjük a 2 liter paradicsomlevünket.

bazsaikomos_paradicsomleves_3.png

Általában Spar-os vagy a Tesco-s 100%-osokat szoktam választani, nagyon finomak, és megfizethetőek is.

bazsaikomos_paradicsomleves_8.png

Ezután frissen őrölt borssal hintem meg a félkész levesemet. Imádok a frissen őrölt vagy mozsárban szétzúzott fűszerekkel főzni, mert sokkal intenzívebb aromájuk van, mint az előre megőrölt társaiknak.

bazsaikomos_paradicsomleves_7.png

Ezt a borsmalmot meg azért szeretem nagyon, mert - ellentétben sok más félével, pl Kotányi - után lehet tölteni, nem kell kidobnom, ha elfogyott belőle a fűszerem - zseniális!

Szóval beleszórok egy csipetnyi oregánót, sózom, borsozom (utóbbit nem sajnálom belőle). Ha valaki a fekete borsot nem annyira szívleli, lehet az enyhébb fehérbors verzióval is behelyettesíteni.

bazsaikomos_paradicsomleves_9.png

Hozzáadom a friss bazsalikom leveleket (körülbelül egy cserepes bazsalikom 1/3-át), a maradék 2 evőkanálnyi olívaolajat, és 1 dl-es tejjel felforralom az egészet.

Ebben a sós-savanykás változatban kedvelem a leginkább, de akinek ez túl savanyú, az bátran tegyen be e 2 kockacukrot, azzal elvesszük az „élét”.

bazsaikomos_paradicsomleves_10.png

bazsaikomos_paradicsomleves_11.png

Szabálytalan méretűre széttépkedett mozarellával tálalom (isteni, ahogy a forró levesben megolvad a sajt – nyamiii), vagy gazdagíthatjuk még pirított bacon kockákkal is – így könnyedén elmarketingelhetjük otthon az „antizöldségevő” párunknak is. :))

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek kövessétek a blog facebook és instagram oldalait is, köszönöm!

 

Ti melyik paradicsomlevest szeretitek jobban, az édes verziót vagy az enyémhez hasonló sósat? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://dottybeautyandgastroblog.blog.hu/api/trackback/id/tr217784530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csáki Alexandra 2015.09.13. 15:46:50

A téli vizsgaidőszakok jutnak erről a levesről az eszembe. És a spenótos penne. Az mikor kerül fel? :) :*

Tóth Viola 2015.09.13. 16:58:29

Hm... Jól hangzik! :)

C8H10N4O2 2015.09.13. 17:37:16

A betűtésztás-mozzarellás-bazsalikomos-oreganosat, mondjuk nokedlivel. :))
Apropó: evett màr más is paradicsomlevesben galuskát levesbetétként? A családunkban egyvalakinél találkoztam ezzel eddig, és még jó is volt.(naná!:)

DOTTY beauty and gastro blog 2015.09.13. 18:39:20

@Csáki Alexandra: Hehe, tényleg. :D Legyen spenótos penne? Okés, akkor nemsokára jön az a recept is (de akkor eszel belőle, mert viszek be neked). ;)

DOTTY beauty and gastro blog 2015.09.13. 18:43:53

@C8H10N4O2: A nokedlis verzió simán jöhet, igastro kavalkád, oh jeah! :D:D Még sosem kóstoltam ebben a formában, de ide vele!! :))
süti beállítások módosítása