Nem tagadhatom, hogy ezen a nyáron a paradicsom volt a sztár a konyhánkban! Furcsa, de még az egész évben görögdinnye utáni ácsingózásomat is lekörözte.
Egyértelmű, hogy a házi, vagy a piacon vásárolt termelői paradicsomoknak nincs párja, de, ha ezek épp nem elérhetőek számunkra, bevethetünk szuper alternatívát a 100%-os paradicsomlevek formájában.
Aki szívesen megkóstolná a paradicsomlevest egy kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk, akkor tartsatok velem, és szerezzétek be az alábbi alapanyagokat.
Hozzávalók:
2 liter 100%-os paradicsomlé
3 kisebb, vagy 2 nagyobb cikk fokhagyma
1 nagy csokor bazsalikom
100 g mozarella
1 csipetnyi só
1 csipetnyi oregánó
frissen őrölt bors
4 ek oliovaolaj
A klasszikus paradicsomlevest (amit én napközi paradicsomlevesnek hívok) nem igazán szeretek. Biztos azért van ez, mert mindig is inkább a sós, csípős, kesernyés ízeket kedveltem jobban, mint a jó öreg édeskést. Emlékszem általánosban a paradicsomleves legjobb része a betűtészta volt, gyakorlatilag 15 percig legálisan játszhattál az étellel – szép idők. :)
Szóval készíts elő 3 kisebb vagy 2 nagyobb cikk fokhagymát, amit apróra kell kockázni. Mivel az én gyomrom érzékeny és könnyen savasodik, így aprítás előtt minden alkalommal kiveszem a közepéből a csírát, ami a savasságért felelős.
Olyan bő 2 evőkanál olívaolajon arany barnára megfuttatom a fokhagymát és már rá is önthetjük a 2 liter paradicsomlevünket.
Általában Spar-os vagy a Tesco-s 100%-osokat szoktam választani, nagyon finomak, és megfizethetőek is.
Ezután frissen őrölt borssal hintem meg a félkész levesemet. Imádok a frissen őrölt vagy mozsárban szétzúzott fűszerekkel főzni, mert sokkal intenzívebb aromájuk van, mint az előre megőrölt társaiknak.
Ezt a borsmalmot meg azért szeretem nagyon, mert - ellentétben sok más félével, pl Kotányi - után lehet tölteni, nem kell kidobnom, ha elfogyott belőle a fűszerem - zseniális!
Szóval beleszórok egy csipetnyi oregánót, sózom, borsozom (utóbbit nem sajnálom belőle). Ha valaki a fekete borsot nem annyira szívleli, lehet az enyhébb fehérbors verzióval is behelyettesíteni.
Hozzáadom a friss bazsalikom leveleket (körülbelül egy cserepes bazsalikom 1/3-át), a maradék 2 evőkanálnyi olívaolajat, és 1 dl-es tejjel felforralom az egészet.
Ebben a sós-savanykás változatban kedvelem a leginkább, de akinek ez túl savanyú, az bátran tegyen be e 2 kockacukrot, azzal elvesszük az „élét”.
Szabálytalan méretűre széttépkedett mozarellával tálalom (isteni, ahogy a forró levesben megolvad a sajt – nyamiii), vagy gazdagíthatjuk még pirított bacon kockákkal is – így könnyedén elmarketingelhetjük otthon az „antizöldségevő” párunknak is. :))
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek kövessétek a blog facebook és instagram oldalait is, köszönöm! ♡
Ti melyik paradicsomlevest szeretitek jobban, az édes verziót vagy az enyémhez hasonló sósat? :)