DOTTY beauty & gastro blog

DOTTY beauty & gastro blog

Rakott brokkoli bulgurral

Rostban gazdag egytálétel...

2017. december 22. - DOTTY beauty and gastro blog

Karfiol helyett brokkoli? Rizs helyett bulgur? IGEN!rakott_brokkoli_bulgurral_1.pngEz a rakottas finom, változatos és bulgur lévén még a cukorbetegek is jóízűen fogyaszthatják, hiszen magas rosttartalma és alacsony glikémiás indexe miatt lassabban szívódik fel, mint például a barna rizs. Úgy vettem észre, hogy a török rizsként is emlegetett burgur egyre jobban beszivárog a konyhámba és mostanában köretnek és salátaként is szívesen készítem.

rakott_brokkoli_bulgurral_2.pngHozzávaló:

1 ek oliva olaj

30 dkg darált sertéshús

2 kis pohár tejföl

1 nagy fej brokkoli

200 g bulgur

szerecsendió

rozmaring

natúr delikát
só, borsrakott_brokkoli_bulgurral_3.pngSzámomra így néz ki a tökéletes brokkoli: mélyzöld színű, leheletnyi sárga résszel, pont így szeretem.rakott_brokkoli_bulgurral_4.pngA brokkolit nagyobb rózsákra szedem és leforrázom, majd 10 percig főzöm, leszűröm és félre teszem, hogy hűljön.rakott_brokkoli_bulgurral_5.pngKözben elkészítem a „mártást”, ami tulajdonképpen arra szolgál, hogy a rétegek közé kanalazva megtörje az étel szárazságát, nem lesz olyan „fojtós”.

A két tejfölt beleöntöm a tálba (mini TIPP: vedd le a tejfölös pohár tetejéről az alufóliát, fordítsd fejjel lefelé egy tál fölött és egy éles késsel kanyarints ki egy darabot a pohár aljából. így levegőt kap és egyszerűen csak kicsusszan a tejföl egészben, nem kell vele maszatolni, hogy az utolsó szemig kikanalazzuk a műanyagból) ;)

Szóval rászórom a sót, borsot, 1 mokkáskanálnyi rozmaringot (én mindig egészeset választok, megőrölve valahogy egyáltalán nem jön be az íze), meghintem az egészet szerecsendióval és egy kicsi natúr delikáttal (ez akár el is hagyható), majd egy habverővel simára keverem a masszát.rakott_brokkoli_bulgurral_6.pngHa teflonban pirítom a darált húst, akkor nem teszek alá olivát, mert anélkül sem fogja lekapni, viszont, ha ilyen kerámiával futtatott serpenyőben pirítom, akkor 1 evőkanálnyit teszek a hús alá. Miután elpároltuk a maga által eresztett levet, már húzhatjuk is félre és átadhatjuk a helyet a bulgurnak.rakott_brokkoli_bulgurral_7.png

rakott_brokkoli_bulgurral_8.pngEgy evőkanálnyi olajon aranybarnára pirítom a száraz szemeket és leforrázom. Mivel ezt a búzatöreket előállításkor hántolás után előfőzik, így elég forrázni (1 ujjnyi víz lepje el a serpenyőben) és egy fedővel lefedni - kb 15-20 perc alatt felszívja a vizet és már keverhetjük is hozzá a megpirított húst.rakott_brokkoli_bulgurral_9.png

rakott_brokkoli_bulgurral_10.pngEzután már csak rétegeznünk kell az előkészített hozzávalókat. A tepsi alját vékonyan befújtam olivával, majd mehet rá a bulguros daráthús, a brokkoli rózsák és a fűszeres tejföl.rakott_brokkoli_bulgurral_11.pngMajd megint egy réteg bulguros husi, a tetejére lezárásképpen a maradék tejfölrakott_brokkoli_bulgurral_12.pngElőmelegített sütőben 35-40 perc alatt 200 fokon készre sül. A rozmaring a tejföllel és a brokkolival iszonyatosan jól illenek egymáshoz, próbáljátok ki! ;)rakott_brokkoli_bulgurral_13.png

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek kövessétek a blog facebook és instagram oldalait is, köszönöm!

 

Ti behelyettesítettétek már a rizst mással? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://dottybeautyandgastroblog.blog.hu/api/trackback/id/tr912613295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása