Friss koriander, és őrölt bors illat a konyhában. Nem tudok betelni velük…egyszerűen isteni!! Nagyon kedvelem a mexikói konyhát, szeretek kísérletezni egy-egy új összetevővel – ilyen volt nekem anno a koriander és a tejföl a taco-nál.Nem kell ide tasakos alap, hiszen pofon egyszerűen elkészíthető a tartósítószer és egyéb adalékanyag mentes finom szósz (eláruljam a titkot)? Máris! :)
Hozzávalók:
2 ek olivaolaj
65 dkg darált hús
3 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors, só
1 csokor koriander vagy 1,5 ek szárított koriander
0,5 csokor petrezselyem
2 doboz paradicsom konzerv (kockázott vagy egészes)
1 doboz kukorica
2 doboz vörös bab
125 g tejföl
Poco Loco tortilla
Én darált husiból sertés és marha hús keveréket szoktam venni (már, ha kapok a Spar-ban, mert általában ez a rész le van fosztva a húsos pultnál), de igazából, ha nem vegyítitek és csak sertéshusiból készítitek, az is ugyanolyan finom lesz. Na szóval legjobb, ha teflon edényben pirítjátok meg a húst, mert akkor nem szükséges alá olajat tennetek, nem fog leégni anélkül sem.
Amikor annyi levet enged, mint ahogy a képen látjátok, hintsétek meg sóval (itt még engedni fog egy kevés levet, de ezt nem kell leönteni róla, szerencsére elég hamar elpárolódik a fölösleges mennyiség, és ami pedig szükséges, az a húsunkban marad, így az szaftos, lédús lesz.
Én ilyenkor teszem hozzá az apróra kockázott fokhagymát és a frissen őrölt borsot is, és együtt sülnek tovább, egészen addig, míg bele nem kerül a wok-ba a paradicsom, az olivaolaj és a petrezselyem is, illetve a korianderünk fele.
Körülbelül fél órán át, közepes lángon, lefedve (mert csapkodni fog) főzöm, hogy összeérjenek az ízek. Egyébként mondanom sem kell, hogy annyira fantasztikus illata van már ilyenkor is az alapunknak, hogy hmm nyammm!... :))
Utána jöhet a chili, vagy az én esetemben a kertből Apa zseniálisan csípős paprikája, amit annyira szeretek, mert nem az a tipikus kipereg a frufrud féle paprika ez, - van egy kis kesernyés utóíze is, ami megbolondítja a szószunkat.
Aztán a gondosan lecsöpögtetett konzerv kukoricát és babot hozzákeverem a többi összetevőhöz, beletépkedem a friss koriander másik felét (vagy, ha nem találunk, a szárított verzió is jó), és olyan 15 percig főzöm együtt.
Ha kész vagyunk a chilis szószunkkal, a tortilla lapok mindkét oldalát pirítsuk meg egy kicsit, tejföllel kenjük meg, és már lehet is rákanalazni a meleg babos csodát. Ketté hajtva kicsit könnyebb megfogni, mert ez bizony csöpög mindenhol, de egy jó öreg kanál segítségével könnyebben megy a maszatolás.
Jah, még egy jó hírem van: másnap melegítve is ugyanolyan finom! ;)
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek kövessétek a blog facebook és instagram oldalait is, köszönöm! ♡
Nah, kedvet kaptatok egy kis házi taco-hoz? :)