DOTTY beauty & gastro blog

DOTTY beauty & gastro blog

Lasagne

A rétegelt ragu…

2017. május 08. - DOTTY beauty and gastro blog

Csak nem tudok elszakadni az olasz konyhától, így elhoztam Nektek a család egyik kedvencét, a lasagne receptemet.lasagne_1.pngValljuk be, ez nem egy könnyű fogás, sőt! - kifejezetten éhes és üres gyomorba javallott. Nagyon könnyű már egy kis adaggal is eltelítődni és kifejezetten óva intelek Titeket attól, hogy forrón behabzsoljátok, mert annyira finom, hogy nehéz lehet abbahagyni és gyomorrontásig falatozni belőle magunkat..:Dlasagne_2.pngHozzávalók:

80 dkg darált sertés hús

frissen őrölt bors

oregánó

bazsalikom (paszta)

koriander paszta

2 gerezd fokhagyma

kockázott paradicsom

paradicsompüré

sajt

lasagne tészta

7 dl ltej

finomliszt (vagy zabliszt)


Mivel Teflon wok-ban teszem oda a darált sertés húst sülni, így nem rakok alá olajat, mert köszönhetően a wok bevonatának, nem fog leragadni anélkül sem. Közepes lángon elkezdem „izzasztani” a husit, megszórom egy kis sóval és megvárom, míg a lé, amit menet közben engedett, szinte teljesen elfő.lasagne_3.pngEzután hozzáadom az apró kockára vágott fokhagymát, és a többi isteni fűszert, a frissen őrölt borsot, az oregánót, a bazsalikomot és a koriandert is. Utóbbi kettőnél most a paszta verziót választottam, mert szerintem a krémes állaga még inkább passzol a raguhoz. Egyébként a friss vagy a szárított fűszernövények híve vagyok, azonban a Brech márka összetevőit szépnek tartom (mentes a tömött sorokba rendezett ízfokozóktól és a millió adalékanyagtól).lasagne_4.pngSzóval a fűszerek mellett a kockázott paradicsomot és a paradicsompürét is a tálba öntöm és elkezdem összefőzni őket. A paradicsom hirtelen sok levet fog engedni, de ne ijedjetek meg, egész hamar besűrűsödik a ragunk, nem lesz túl vizes!lasagne_5.pngAmíg a szószunk rotyog, nekilátok a bechamel mártáshoz, ami végtelenül egyszerű, csak 1 dologgal lehet elrontani, azzal, ha nem kavargatjátok folyamatosan. Elárulom videózni és fázisfotózni készítése közben nem javaslom, mert könnyen összekapja a lisztez a  tej és csomós lesz a végeredmény (mint egy nagyon kicsit most az enyém is- de egy jó blog fotóért be kellett vállalni). :)lasagne_6.pngVisszakanyarodva a bechamel-hez, tegyük oda a tejet alacsony lángon forrni, majd amikor már szépen hullámzik a teteje, 1 kevés sót és 2 púpozott kanál lisztet szórjunk bele úgy, hogy közben kézi habverővel folyamatosan kevergetjük, amit addig kell folytatni, míg a tej elkezdi összehúzni a lisztet és el nem kezd besűrűsödni egy lazább mártáshoz hasonlóan.lasagne_8.pngEzután nincs más dolgunk, mint egy kevés oliva olajat csepegtetni a tepsi aljára,és rászedni egy merőkanállal a bechamel mártásból. Majd jöhet rá a lasagne tészta úgy, hogy kb 1 cm-re fedjék egymást a lapok.lasagne_7.pngÉn leggyakrabban a Spar budget tésztáját válaszom, de a Barilla és a Panzani lasagne lapjai is nagyon finomak, azonban jóval drágább és azt vettem észre ennél a fajta tésztánál, hogy a három közül semmilyen eltérés nincs ízben (szóval nyugodtan válasszátok a Spar-osat).lasagne_9.png

lasagne_10.pngA rétegezést a raguval folytatom, majd egy adag reszelt trappista sajttal, és egy vékony bechamel mártással, amit ismét egy sor tésztalap követ. Fontos, hogy a tészta egyik oldalát bechamel érje, hiszen ez a mártás arra hivatott ennél az ételnél, hogy a száraz tésztánkat megpuhítsa, lággyá tegye sülés közben.lasagne_11.png

lasagne_12.pngJöhet még egy réteg ragu, bechamel, tészta, ragu és végül még reszelt sajt. Majd alufóliával befedem és olyan 50 percig sütöm 200 fokon. Ezután leveszem róla az alufóliát és 180 fokon tovább sütöm még körülbelül 10 percig, hogy a sajt egy kicsit rápiruljon a tetejére.lasagne_13.pngAztán nincs más dolgunk, mint kiemelni egy adagot a tepsiből és... hát tudjátok… ;)

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek kövessétek a blog facebook és instagram oldalait is, köszönöm!

 

Ki kapott kedvet egy lasagne sütéshez? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://dottybeautyandgastroblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1612488755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása